این گزارش، چهارمین شماره از سلسلهگزارشهایی است که فکتنامه با عنوان «نشر اکاذیب» منتشر میکند. در این گزارشها به اختصار نمونههایی از اخبار جعلی را که در هفته گذشته در سایتهای درستیسنجی و نشریات معتبر دنیا بررسی شدهاند، به طور خلاصه بررسی و بازخوانی میکنیم. تلاش میکنیم مروری هم به اخبار مربوط به ایران داشته باشیم.
مستند جنجالی؛ گل سر سبد دنیای تئوری توطئه
یکی از مهمترین اتفاقات دنیای اخبار مربوط به درستیسنجی، مربوط به مستندی است به نام Plandemic که واکنشهای مختلفی را به همراه داشت؛ فیلمی ۲۶ دقیقهای که ما آن را در فکتنامه نیز بررسی کردهایم و به بخشی از مهمترین ادعاهای دروغ آن پرداختهایم. حاشیههای مربوط به این مستند و واکنشها به آن هنوز هم ادامه دارد و در زمان نگارش و انتشار این گزارش، امکان دسترسی به آن حتی از طریق وبسایت رسمی این مستند هم ممکن نبود.
برای آشنایی با این مستند و ادعاهایی که درباره کووید ۱۹ منتشر کرده، این مطلب فکتنامه را از دست ندهید.
جهان فناوری
توییتر در خط مقدم
یکی از مهمترین خبرهای این هفته در دنیای درستیسنجی، تصمیم توییتر برای برچسبزدن به محتواهای نادرست بود. توییتر روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت اعلام کرد از این پس بر روی توییتهای مورد اختلاف و گمراهکننده که درباره کووید ۱۹ منتشر میشود، هشدارهایی به خوانندگان اعلام خواهد کرد. پیش از این، فیسبوک و یوتیوب نیز در شبکههای اجتماعی خود، اقدام مشابهی را انجام داده بودند.
واتساپ و فیسبوک؛ ابزارهای پرخطر
گزارش یک موسسه درستیسنجی در آلمان به نام Corrective نشان میدهد بخش زیادی از اطلاعات نادرست درباره کووید ۱۹ از طریق واتساپ منتقل میشود و خانه بسیاری از این دادهها، یوتیوب است. این موسسه با بررسی بازخوردها از ۱۸۰۰ خواننده خود دریافته ۴۶ درصد درخواستهایی که برای بررسی درستیسنجی به آنها فرستاده شده، متعلق به ویدئوهایی در یوتیوب است. ضمن اینکه ۳۴ درصد از این مخاطبان، واتساپ را به عنوان محلی برای انتشار و دستبهدست شدن اطلاعات نادرست معرفی کردهاند.
بیبیسی هم نتایج گزارش دیگری را منتشر کرده که نشان میدهد که چگونه اطلاعات نادرست درباره کووید ۱۹، میلیونها بار از طریق یوتیوب دیده میشود.
ستارگان تیکتاک و تئوریهای توطئه
گزارش روز چهارشنبه Rolling Stone هم سوژهای ترکیبی از هنر پاپ و اطلاعات نادرست درباره کووید ۱۹ دارد. نویسنده این گزارش خواندنی، نگاهی به ستارگان خانگی اپلیکیشن تیکتاک انداخته که در میان رقص و تولید ویدئوهای پربیننده، چگونه به تئوریهای توطئه درباره کووید ۱۹ دامن میزنند.
ایران، کرونا و اطلاعات نادرست
این عکس ارتباطی با ایران ندارد و در برزیل گرفته شده است. https://t.co/Wi3OUZVY2B https://t.co/xCzf07FkHG pic.twitter.com/6tHPN0XKlG
— FactNameh | فکتنامه (@factnameh) May 17, 2020