برو به محتوای اصلی
  • فکت‌نامه چیست؟
  • روش کار ما
English
پادکست
جستجو
خانهفکت‌خانهدرستی‌سنجی
شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی

تلگرام، توییتر، اینستاگرام، فیسبوک،...

نامه حاوی آمار تلفات نیروهای آمریکایی در حمله ایران به پایگاه نظامی الاسد

درستی‌سنجی

زمان خواندن: ۳ دقیقه

شاخ‌دار

نامه جعلی تلفات نیروهای آمریکایی در حمله ایران به پایگاه نظامی الاسد

سایت تلویزیون آفاق عراق روز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۸ تصویر نامه‌ای را منتشر کرده که مدعی است در جریان حمله موشکی ایران به پایگاه نظامی الاسد در عراق ۱۳۹ نفر کشته و ۱۴۶ نفر مجروح شده‌اند. 

این نامه از سوی جیمز.پی هوگن، با عنوان رئیس دفتر دسترسی آزاد به اطلاعات پنتاگون، خطاب به بنی‌.جی تامپسون، عضو کمیته امنیت مجلس نمایندگان آمریکا نوشته شده است. 

این نامه بعد از انتشار از سوی بسیاری به عنوان سند پنهان‌کاری آمریکا درباره تلفات واقعی حمله موشکی به پایگاه آمریکا در عین الاسد دست به دست شد.

این نامه به سه دلیل جعلی است:

۱- بنی‌.جی تامپسون ساعاتی پس از انتشار این نامه در توییتر نوشت نامه منتشر شده جعلی است. او نامه‌ای از وزارت دفاع آمریکا دریافت نکرده و درخواستی هم با این موضوع ارائه نکرده است.

۲- ممکن است تکذیب آقای تامپسون برای برخی قانع‌کننده نباشد، اما دلایل دیگری هم هست که ثابت می‌کند این نامه درست نیست. در ابتدای نامه نوشته شده، اطلاعات زیر در پاسخ به درخواستی است که بر اساس قانون دسترسی آزاد به اطلاعات ارائه می‌شود. نکته اینجا است که اگر فرض کنیم ایالات متحده قصد پنهان‌کاری دارد، باید آن را در فهرست اطلاعات طبقه‌بندی شده و محرمانه قرار می‌داد. اطلاعاتی که قطعا نمی‌توان آنها را با استفاده از سامانه دسترسی به اطلاعات آزاد به دست آورد. 

در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات آمریکا، ۹ مورد استثنا شده‌ که اولین آنها اطلاعات طبقه‌بندی شده مربوط به امنیت ملی است. اطلاعاتی که به فرض پنهان‌کاری، باید در فهرست طبقه‌بندی شده قرار داشته باشند. 

۳- حتی اگر طرفدار نظریه توطئه باشیم، باز هم راه‌های ارتباطی معقول‌تر برای ارتباط اعضای کنگره با وزارت دفاع آمریکا وجود دارد. نیازی به استناد به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات وجود ندارد. سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات یک سامانه عمومی است که همه، از جمله رسانه‌ها، روزنامه‌نگاران و شهروندان عادی می‌توانند از آن استفاده کنند و ببینند آیا اطلاعات مشابهی با آنچه منتشر شده دریافت خواهند کرد. 

 

علاوه بر این، گروه «ما شهروندان دیجیتال» نیز این نامه را بررسی کرد و به درستی به این نکته اشاره کرده که مدیر فعلی اداره دسترسی آزاد به اطلاعات وزارت دفاع آمریکا «لیزا هرشمن» است و نه «جیمز پی هوگان» آنطور که در نامه جعلی آمده است. 

فکت‌نامه پیش‌تر در مقاله‌ای با عنوان «۸۰ کشته یا صفر؛ رسانه‌های داخل ایران یا رئیس جمهور آمریکا؛ کدام دروغ می‌گویند؟» توضیح داده بوده ساختار نظام سیاسی-حقوقی و قدرت و استقلال رسانه‌ها و همچنین شفافیت اطلاعات سربازان ارتش و گزارش‌های فوری تلفات، اجازه چنین پنهان‌کاری‌ای را به هیچ دولتی در آمریکا نمی‌دهد.

شاخ‌دار

گفته یا آمار، به قدری نادرست و مضحک است که حتی مرغ پخته هم به خنده می‌افتد!

درباره نشان‌های میرزاروش کار ما
پرش به فهرست
فکت‌نامه اولین سایت درستی‌سنجی (فکت‌چکینگ) سیاسی درباره ایران است.پیشنهاد سوژه
فکت‌نامه اولین سایت درستی‌سنجی (فکت‌چکینگ) سیاسی درباره ایران است.پیشنهاد سوژه

فکت‌نامه

فکت‌نامه اولین سایت درستی‌سنجی (فکت‌چکینگ) سیاسی درباره ایران است.

درباره ما

  • فکت‌نامه چیست؟
  • روش کار ما
  • نشان‌های میرزا
  • تیم ما

پروژه‌ای از

حریم خصوصی

این وبسایت تحت پروانه کریتیو کامنز اختیار-غیرتجاری اشتراک همانند 4.0 بین المللی است.